3D printen

Nueveojos, een Spaanse audiovisuele studio, heeft een prachtige animatie genaamd “Full Printed” gemaakt. Het schetst een mooi beeld van het verleden, heden en de toekomst van de maakindustrie en de rol van 3D-printen hierin.

Een nieuwe wereld
De meeste spullen waar we in ons dagelijks leven gebruik van maken, zijn ergens anders op de wereld in fabrieken geproduceerd. De industriële revolutie van twee eeuwen geleden heeft het mogelijk gemaakt om goederen in massa’s te produceren, doordat er een omschakeling plaatsvond van handmatig naar machinaal vervaardigde en in massa geproduceerde goederen. Ontwikkelingen in de laatste decennia leiden tot een nieuwe wereld waarin producten op maat en lokaal worden geproduceerd. Er ontstaat momenteel een nieuwe wereld, waarin je je producten zelf ontwerpt of download van het internet en lokaal laat uitprinten of het thuis zelf print.

3D-printen kan enorme voordelen voor het milieu met zich meebrengen. Het maakt lokaal produceren van steeds meer goederen mogelijk. Maar het interessante is, dat het transporteren van deze goederen digitaal kan gebeuren, via het internet. Producten kunnen lokaal worden geprint in plaats van verscheept te worden uit verre productielanden. Opslag van goederen kan worden geminimaliseerd. Als een onderdeel van een product kapot is, kun je deze met je eigen printer uitprinten of laten printen in plaats van een nieuw product aan te schaffen. Maar er wordt ook volop geëxperimenteerd met het printen met milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare materialen.

Op zeer veel gebieden wordt er al 3D geprint en dat breidt zich razendsnel uit. Kunst & Design, Mode, Architectuur, Gezondheidszorg, Entertainment, Techniek, Voedingsindustrie, etc.

Dat dit een enorme invloed heeft en nog meer krijgt op ons leven is duidelijk. Deze ontwikkeling alsmede robotisering en de toename van techniek, sensors en automatisering beïnvloeden onze banen, ons leven, ons denken onze keuzes en ons bewustzijn.

Ik heb me voorgenomen om me hierin te verdiepen en mijn bewustzijn te verruimen. Dit is niet eenvoudig, er komen allerlei gevoelens langs van angst en weerstand tot nieuwsgierigheid en zelfs ongeduld.

Maar de nieuwsgierigheid overheerst en de mogelijkheden die ik zie en waar ik weet van heb zijn aantrekkelijk. Dus ik verdiep me er in en hoop anderen er mee te inspireren.